«Το κεντρικό θέμα, για μένα, σ’ αυτά τα Cantos είναι η συμπόνοια, στενά δεμένη με εικόνες μεγαλείου, λεπτότητας και μυστηρίου του κόσμου, παρουσιασμένη με σεβασμό και ταπεινοφροσύνη· η οργή και ο διδακτισμός έχουν πλέον παραμεριστεί:
Το σφάλμα του χάους. Η δικαίωση βγαίνει απ’ την καλοσύνη της
καρδιάς
και μέσα απ’ τα χέρια της κυλά το έλεος.
……………………………………………………….........................
Είσαι το μάτι του Θεού, μην προδίσεις την ενόρασή σου.
Και στο μυαλό σου η ομορφιά, ω Άρτεμις
η Δάφνη τρέχοντας μάταια.
Όταν ο Συριακός όνυχας κομματιάζεται.
Ήλιε Πατέρα, εσύ μας οδηγείς πέρα απ’ το σκοτάδι,
Όμως το μυαλό, όπως ο Ιξίων, σε αέναη περιστροφή».
EZRA POUNT. (2019).Τα Cantos της εξιλέωσης. Το Canto της τοκογλυφίας. Στίχοι γραμμένοι για την Όλγα. Εισαγωγή – Μετάφραση - Σημειώσεις Χάρης Βλαβιανός. Πρόλογος Mary de Rachewiltz. Αθήνα: Άγρα, σ. 33.
Στην παράσταση απεικονίζεται η παραδειγματική τιμωρία του Ιξίονα με τον φλεγόμενο τροχό, που δύο γυναικείες φτερωτές μορφές, Αύρες ή Νεφέλες, συγκρατούν απαλά στον αιθέρα. Δύο φίδια, τυλιγμένα γύρω από το σώμα του Ιξίονα, τον δαγκώνουν στους ώμους, ενώ κάτω ακριβώς από τον τροχό προβάλλει μια Ερινύα που κρατά δάδα· έτσι υπογραμμίζεται πως όλη η σκηνή αφορά τιμωρία. Αριστερά ο Ερμής, όρθιος, με το κηρύκειο στο χέρι, ατενίζει το θέαμα, ενώ δεξιά, απέναντί του, παρευρίσκεται ο Ήφαιστος που, με εντολή του Δία, κατασκεύασε αυτόν τον πύρινο τροχό. (Αμφορέας με λαιμό, από την Καμπανία, του ζωγράφου του Ιξίονα, γύρω στα 330-320 π.Χ. Βερολίνο, Staatliche Museen, αρ. καταλόγου F 3023).
PIERRE GRIMAL. (1991). Λεξικό της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Μυθολογίας, επιμέλεια Βασίλειος Άτσαλος. Θεσσαλονίκη: University Studio Press, σ. 315.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου