Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ: «Είδα τις ακτίνες του φωτός…».

«Οι συζητήσεις μαζί-του ήταν πάντοτε γεμάτες γλυκύτητα. Το πνεύμα-του ήταν φωτεινό, η καρδιά-του ανοιχτή σε όλους, η επιθυμία-του αλύγιστη και είχε το χάρισμα να μιλά ζωντανά χωρίς να κουράζεται. Τα λόγια-του δημιουργούσαν την εντύπωση ότι θα έφτανε μονάχα ο ήχος της φωνής-του για να γαληνέψει η ψυχή. Και όλα αυτά με ένα πνεύμα ταπείνωσης που έκανε τον διάλογο μαζί-του να ζεσταίνει την καρδιά και να φωτίζει το πνεύμα του συνομιλητή-του από τη λάμψη της δικής-του πνευματικής διαύγειας. Ξυπνούσε την ανάγκη της μεταμέλειας και ήταν για όλους πηγή χαράς και γαλήνης», (Χρονικά).
«Ο Σεραφείμ έλεγε συχνά “Απόκτησε εσωτερική ειρήνη και χιλιάδες άνθρωποι γύρω-σου θα σωθούν”. Η εφαρμογή αυτής της προτροπής όσο επίπονη και αν είναι μπορεί να αλλάξει μια ολόκληρη ζωή, μπορεί να θέσει τέλος σε συγκρούσεις και πολέμους και μπορεί να αλλάξει ακόμα και το πρόσωπο του κόσμου».


π. ΜΙΧΑΗΛ ΕΥΔΟΚΙΜΩΦ. (2010). «Είδα τις ακτίνες του φωτός…». Ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ και ο έσω άνθρωπος, μτφρ. Κώστας Μαργιόλης. Αθήνα: Εν πλω, σ. 45.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου