Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Ο Ζακχαίος ως παράδειγμα μετανοίας



Ο Ιησούς και ο Ζακχαίος, φ. 219, κώδ. 9, Τετραευάγγελο· Ιστορική Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Μυτιλήνης, νυν Πειραματικού ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. [Το εν λόγω χφ., ανήκε στη βιβλιοθήκη του λόγιου Μητροπολίτη Μυτιλήνης Μελέτιου Φωτίου (1839 – 1843 και 1858 – 1867). Πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα εικονογραφημένα βυζαντινά χειρόγραφα του ευαγγελικού κειμένου. Ανήκει στη λεγόμενη Ομάδα της Νικαίας (13ο αιώνας). Περισσότερα: εδώ].  

«Ο Ζακχαίος. Ήταν τελώνης και ζούσε μέσα στην αδικία, διότι εισέπραττε φόρους βαρύτερους από το νόμιμο και ένα μέρος το κατακρατούσε. Όταν άκουσε για τον Χριστό, έτρεξε να Τον συναντήση και αξιώθηκε να Τον φιλοξενήση. Συγκινημένος τότε από την θεία αγάπη, ολοκλήρωσε την μετάνοιά του με την αποκατάσταση των αδικιών που είχε διαπράξει. Και ο Χριστός βεβαίωσε ότι σήμερον σωτηρία τω οίκω τούτω εγένετο».

Ιερομονάχου ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ. (2004). Το Μυστήριον της Μετανοίας. Άγιον Όρος: Ιερόν Κουτλουμουσιανόν Κελλίον Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, σ. 38· [τηρήθηκε η ορθογραφία του συγγραφέα].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου